úterý 8. února 2011

Růžičky/Sugar Roses


Ať už slavíte svátek zamilovaných, výročí svatby, zásnuby, kulaté narozeniny či narození miminka, růže Vás nikdy nezklamou. Stačí si jen vybrat vhodnou odrůdu a s chutí do toho. Pro realistický vzhled doporučuji fondán (popřípadě modelovací pastu, která je pro výrobu květin vhodnější, především pokud je děláte na svatební dort a květinovou vazbu si budete chtít nechat na památku) vyválet na tenko a ještě modelovacími pomůckami ztenčit na minimální tloušťku opravdového okvětního lístku.

Také barva je velice důležitá. Já si pro tento jednoduchý moderní design dortu zvolila čajové růže v barvě slonové kosti s narůžovělími okvětními lístky. Fondán jsem obarvila malinkým množstvím gelové barvy a ostatní jsem po zaschnutí štětečkem stínovala narůžovělým pudrovým leskem. Na trhu jich je nepřeberné množství, ale pozor, kupujte pouze ty, které jsou netoxické a výhradně určené pro zdobení cukrářských výrobků. Pro efekt realistického žilkování na lístcích a listech jsem použila silikonové podložky, tzv. veiners, které se pro většinu cukrových květin a rostlin prodávají v obchodech s potřebami pro cukráře. Pokud si ale pro svůj dort vyberete netradiční rostlinu, není problém si tyto pomůcky ze silikonu doma vyrobit.

Růže jsou pro svoji jednoduchost velice oblíbené. Jejich výhodou je, že se okvětní lístky nemusí jeden po druhém navazovat na květinový drát jako je tomu u většiny ostatních cukrových květin jako například u orchidejí a lilií. Práce na nich není tedy zase až tak časově náročná.


Pokud Vás výroba cukrových květin zajímá, doporučuji knihy od guru na výrobu cukrových rostlin, Alana Dunna. Celou jednu svoji knihu věnuje výrobě různých odrůd cukrových růží, ale doporučuji i knihu o výrobě orchidejí a mnoho dalších. Právě mu vychází nová kniha o výrobě tropických a exotických květin. Pokud budete mít cestu do Ameriky, určitě si nenechte ujít jeho workshop.

Dalším specialistou na cukrové květiny je Greg Cleary, jehož cukrové květiny jsou tak neuvěřitelně realistické, že ani nebudete věřit, že jsou jedlé. Greg je velkým fandou Alana Dunna a Alanovi worshopy si nenechá nikdy ujít. Když už nebudete moci zajít na Gregův workshop v Sydney, tak se alespoň podívejte na jeho kreace na www.sweetums.com.au. Ne nadarmo je nejvyhlášenějším výrobcem cukrových květin v Austrálii.




If sugar flowers are a big passion of yours, you must have already heard of Alan Dunn. You might have even attended one of his workshops. Those of us who live too far to attend can admire his work in his breath taking books. And what is more, he has got a new one coming out now.

If you happen to be in Australia, make sure you pay a visit to Sweetums run by the one and only Greg Cleary, one of the best if not the best sugar flower artists Down Under. But don't despair, if you are too far away, you can still have a look at his website www.sweetums.com.au

I'd been looking forward to making this cake for a long time, so I was really excited when I finished yesterday. I love simple modern designs, creams and greens and making sugar flowers, so I hope this cake will be a very special surprise at a very special Birthday party tomorrow.

3 komentáře:

  1. Oh, Hana!

    This is like the perfection of an organza wedding dress, with the handmade flowers that take an artist a day each.

    You are an absolute artist yourself, and I'm so glad to have found you and your beautiful creations.

    This is simply, amazingly, unbelievably beautiful---from sugar and two gifted hands.

    Thank you!!

    I hope you and your family are staying well and warm. We're still pretty much iced in.

    rachel

    OdpovědětVymazat
  2. PS I borrowed a picture and linked this post at Lawn Tea---this is just too beautiful not to share!

    rachel

    OdpovědětVymazat
  3. Thank you so much, Rachel. I'm grateful for your heart warming comments and for sharing my creations with your readers. That means a lot to me.

    There will be more cakes soon. I'm going to attempt modelling figurines next time :)

    Can't wait for spring but at least I don't feel bad spending hours and hours in the kitchen covered from head to toe in chocolate and icing sugar.

    Hana :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...